Narrativa
Llibre de les Bèsties
Xavier Vernetta Edicions 62
Edició del llibre clàssic de Ramon Llull que conté alhora la versió original del segle XII i una versió moderna a cura de Xavier Vernetta, en pàgines alternades per facilitar la comparació dels dos textos.
Versió Clàssica: Molt desplac a Na Renard e a sos companyons com no foren del consell del rei; e en aquest punt Na Renard concebé en son coratge traïció, e desitjà la mort del rei.
Versió Moderna: El fet de no ser escollits per al consell del rei no va agradar gens a Na Renard i als seus companys. Na Renard desitjava la mort del rei i de seguida va planejar trair-lo.
El llibre de les bèsties una deliciosa noveleta moral on l'univers dels animals projecta el món dels homes. En una trama ordida sobre episodis d'intriga i engany, falcada per la força narrativa dels eiximplis, l'autor esbossa una teoria del poder, just en el període que l'organització de la societat bascula entre el feudalisme tradicional i les formes del poder reial, matisat lleument per les corts. Agrupat en l'enciclopèdia del LLibre de les meravelles, ha estat editat de manera autònoma, reiteradament. En el segle XV fou objecte de versions al francès i a l'italià, en el XVIII al castellà, en el XIX a l'alemany i en el XX a l'anglès.